lauantai 28. syyskuuta 2013

Aavelauma...

Kalliovuorilla kerrotaan tarinaa susilaumasta ,jota metsästäjät jahtasivat vuosia turhaan. Lauma katosi mystisesti viime hetkellä jäljettömiin, eivätkä metsästäjät onnistuneet koskaan kaatamaan sitä. Kerrotaan tarinaa, että laumassa oli useita suurikokoisia, lähes 80 kiloisia susiyksilöitä, kun skandinavian susilla paino ei yllä kuin puoleen siitä.
Sudella on yhtäläinen äänioikeus elämään luonnossa kuin millä tahansa elävällä olennolla.
The Greyn kaltainen Hollywoodelokuva, joka leimaa suden verenhimoiseksi hirviöksi, joka tappaa ihmisiä pelkkää ilkeää pahuuttaan, on täyttä roskaa ! Susi on varovainen ja arka eläin ,joka saadessaan vainun ihmisestä, häipyy paikalta jo kilometrejä ennen kuin ihminen tietää tapahtumasta mitään.
Suomi on rouhinut omaa luontoaan kovalla kädellä, esim, vanhoja luonnonmetsiä on jäljellä vain noin 2% koko metsäpinta-alasta.
Se on todella vähän, ja merkki metsiin kohdistuvasta taloudellisesta ahneudesta. Erämaat katoaa !
Reliefi on kaiverrettu, valmiiseen, rautakaupoissa myytävään liimapuulevyyn, joka on vain 2 cm paksua. Se rajoittaa syvyysvaikutelman aikaansaantia. Muuten levy on 150 cm korkeaa, ja 50 cm leveää koivua. Siis kapea ja korkea puutaulu.
Värjäys on erinsävyisillä Osmo Color puuvahoilla aikaansaatu. Värjäyksessä kannattaa miettiä useamman kerran, millaiseen lopputulokseen haluaa pyrkiä. Itse en ole pyrkinytkään valokuvantarkkaan realismiin, vaan paremminkin sinne päin, suuntaa-antavasti, niin että susihahmot muistuttaa edes hiukan väritykseltään esikuvaansa. Kalliovuorten susien alalajilla on todellakin hyvin monen erin sävyisiä yksilöitä, harmaasta ruskeaan, liki valkoisesta mustaan , ja monta vaihtoehtoa siltä väliltäkin.  Veistotyö ei ole kuitenkaan mikään öljyvärimaalaus !
Kuvitellaan hämärä huone, jonka seinällä reliefi on, niin, pieni tauluvalo, veistoksen yläpuolelle tai sivulle sijoitettuna, tuo hyvin veistoksen muodoista johtuvat varjot kuvassa, esiin, ja luo tunnelman johon pelkkä maalaus ei kykene.


1 kommentti: